Embedded software

Op maat gemaakte technologische oplossingen
logo header divider

Electronische producten en embedded software

Bijna alle elektronische producten, in alle industrieën, hebben tegenwoordig te maken met embedded software. Denk hierbij aan software voor voertuigen, telefoons, beveiligingssystemen, huishoudelijke apparatuur en machines.

Wij zijn gespecialiseerd in het schrijven van software om machines en apparaten te besturen en bovendien zo functioneel mogelijk te maken. Van relatief simpel tot zeer complex, projecten van klein tot groot, Ampel Technologies heeft alles in huis om het gewenste eindproduct waar te maken. 
We leveren effectieve oplossingen voor complexe uitdagingen. Ons team van experts behoort tot de top van de wereld met decennialange ervaring bij diverse toonaangevende bedrijven.

automotive_pcb

Toepassingsgebieden embedded software

Embedded software varieert van eenvoudige taken in consumentenproducten tot complexe operaties in automotive, semiconductor en agrotech sectoren. Onze invloedrijke toepassingsgebieden zijn.

automotive-icon

Automotive

Voor een van onze klanten hebben wij een compacte PCB gemaakt voor het schakelen tussen LPG en Benzine. Ook hebben wij de schakelaar met bijbehorende embedded software ontworpen, de schakelaar in het LPG Benzine systeem.

semiconductor-icon

Semiconductor industrie

In samenwerking met klanten uit de semiconductor industrie leveren wij geavanceerde embedded softwareoplossingen.
 Onze software draagt bij aan de procesautomatisering, productiefaciliteiten en kwaliteitsborging.

agrarisch-icon

Agrarisch

Onze expertise strekt zich tot in de agrotechnologie. In deze markt ontwikkelen wij de elektronica en embedded software om stallen te automatiseren. Denk hierbij aan systemen voor het uitlezen van omgevingsfactoren zoals, temperatuur, luchtvochtigheid, voerbeschikbaarheid, maar ook het aansturen van mechanische onderdelen uit de stal. Deze systemen kunnen automatisch voedings- en klimaatregelsystemen aanpassen om de optimale omstandigheden voor het dierenwelzijn te handhaven

consumentenelektronica-icon

Consumentenelektronica

Wij ondersteunen klanten bij de ontwikkeling van IoT (Internet of Things) producten. Denk hierbij aan slimme energiemeters, zonnepanelen, energiebeheer systemen, elektrische voertuigen, laadpalen of warmte pompen. Al deze slimme apparatuur, bevat embedded software om interne sensoren uit te lezen en regelsystemen aan te sturen. Bovendien stelt de embedded software ons in staat om de systemen onderling te laten communiceren. Op deze manier kunnen we complexe algoritmes toepassen, zodat consumenten hun huis kunnen verduurzamen en kosten kunnen verlagen.

Hulp nodig met embedded software?

Wat is embedded software?

Embedded software is computersoftware die geschreven is om machines of apparaten te besturen die doorgaans niet als traditionele computers worden beschouwd. Je kunt het zien als het ‘brein’ van het apparaat. Zonder gebruik van embedded software zou het betreffende apparaat nutteloos zijn. Het is meestal gespecialiseerd voor specifieke hardware en heeft beperkingen qua tijd en geheugen.

Bij Ampel Technologies ontwerpen we embedded software voor diverse printplaten. Deze printplaten zijn ontwikkeld door ons elektronicateam en gespecificeerd aan de eisen van de klant. We ontwikkelen low-level software direct op microcontrollers of microprocessors om randapparatuur aan te spreken. Maar ook software om die de microcontrollers of microprocessors aansturen en de complexe logica uitvoeren.

Microcontrollers

Microcontrollers zoals die van Texas Instruments (TI), STMicroelectronics (STM32) en NXP (i.MX6 / i.MX8 / LPC) worden toepassingsgericht uitgekozen en geconfigureerd. Om vervolgens met de passende software te programmeren. Bij Ampel Technologies schrijven we de embedded software grotendeels in C/C++ en Rust. Deze software kan complexe taken uitvoeren, zelfs als de computer of het apparaat waarop de software draait niet veel rekenkracht heeft. Met andere woorden, C, C++ en Rust zijn krachtig en efficiënt genoeg om zware berekeningen en complexe functionaliteiten aan te kunnen op apparaten met beperkte hardware capaciteit.

prinspcb

Rust

Rust is een relatief nieuwe programmeertaal die we steeds vaker gebruiken om efficiënte software te schrijven. Een van de belangrijkste voordelen van Rust is dat het geen traditionele memory allocator gebruikt. Hierdoor kunnen er tijdens het uitvoeren van de software geen geheugenproblemen optreden, zoals memory leaks. Dit verlaagt de kans op fouten, waardoor software efficiënter en veiliger geschreven kan worden.

Real-time systemen

Een van onze softwaretoepassingen is het real time systeem. Real time systemen zijn computersystemen die taken binnen een strikte timing uit kunnen voeren. De systemen moeten deterministisch zijn, dus voorspelbaar reageren op het juiste tijdstip. Daarnaast moeten ze betrouwbaar en accuraat zijn, omdat het vaak gaat om kritische systemen waar het om veiligheid gaat. Tot slot maken real-time systemen het mogelijk om tussen taken te wisselen, taken te onderbreken en taken af te handelen op basis van prioriteiten.

Embedded Linux

De real time systemen draaien niet alleen op microcontrollers maar ook op microprocessors. Om microprocessors te programmeren is een besturingssysteem nodig. Bij de keuze van een besturingssysteem voor embedded systemen wordt bijna altijd Linux gebruikt. Linux is een flexibel open-source besturingssysteem, wat geconfigureerd kan worden aan de eisen van de ontwikkelaar. Wij passen Embedded Linux toe om onze printplaten met microprocessoren (i.MX6, i.MX8 en LPC) aan te sturen.

Om de hardware op onze embedded systemen aan te sturen, ontwikkelen we onze eigen drivers. Drivers zijn interfaces tussen hardwarecomponenten en besturingssystemen die de communicatie en samenwerking tussen beide mogelijk maakt. Met behulp van de drivers kunnen de prestaties en efficiëntie gemaximaliseerd worden en bied het de mogelijkheid ze onafhankelijk te updaten en onderhouden.

Linux